h1

Pullolapsi saa ruokansa sylissä

13 lokakuun, 2011

”Ajattelin jopa, että lapsi alkaa vihata minua, kun ei saa minun tuottamaani maitoa”, toteaa tämän aamun Hesarissa pienen vauvan äiti.

Kiitämme kanssasisaria. Hyvin olemme taas onnistuneet syyllistämään ja satuttamaan, ja ihan turhaan.

Haastattelun syy oli eilinen pääkirjoitus, jossa erikoislääkäri Erkki Savilahti toteaa, että rintamaito ja korvike ovat pitkälti samanveroisia. Kuten arvata saattaa, syntyi myrsky maitopulloon.

Miten se uskaltaa mitään tästä sanoa,  mies!  Kaikkihan me tiedämme, että Hyvä Äiti Imettää Pitkään.

Tarkoitus ei ollut sanoa aiheesta mitään, mutta suututtaa liikaa. Lopettakaa nyt siskot jo se nokkiminen kipeään kohtaan!

Muistuu mieleen tilanne perhevalmennuksesta, jossa hyvin nuori ja hyvin laiha raskaana oleva nainen sanoi olevansa hieman huolissaan omista syömisistään ja siksi etukäteen peloissaan rintaruokinnan vuoksi. Oman äidin maito on lapselle aina parasta ravintoa, sanoi terveydenhoitaja. Sillä lailla sitä rohkaistaan ja autetaan.

Imetysvalistuksen pahin vika on minusta siinä, että se tuntuu olevan suunnattu väärälle ryhmälle: Siis naisille, jotka eivät laiskuuttaan tai tietämättömyyttään halua imettää. Onko heitä oikeasti paljonkin olemassa, Suomessa, tänä päivänä?

Epäilen.

Oma tuttavapiiri on tietysti pieni otos, mutta tunnen kolmenlaisia äitejä. Heitä, jotka ovat imettäneet, koska se on ollut helppoa. Heitä, jotka ovat imettäneet ainakin osittain, koska vaikeudet ovat olleet sopivan kokoisia voitettaviksi. Ja heitä, jotka eivät imettäneet, koska imetys oli erittäin vaikeaa tai mahdotonta.

(Myös lempiblogini Project Mama muuten käsittelee tätä erinomaiseen tyyliinsä)

Minusta on hyvä, että ylikansallisten korvikefirmojen markkinoinnille on Suomessa laitettu suitset, ne kun eivät ole aiemmin tässä eettisesti osanneet toimia. Neuvoja ja tukea epäilemättä tarvitaan myös, varmaankin nykyistä kattavammin. Mutta tämä saarnaaminen, kenen etua tämä oikein palvelee?

En tunne ketään, joka olisi vain itsekkyyttään jättänyt imettämättä. Ei minulla kyllä siihenkään olisi otsaa sanoa mitään: on lapsen ja naisen välinen asia, kauanko imetys kestää.

Sen sijaan tunnen monta naista, joita koko imetysasia itkettää. Lapsen ruokinnassa sekoittuvat siinä määrin oma ruumiillisuus ja kulttuuri, että kysymyksestä tulee hormonihuuruissa suurempi kuin se onkaan.

Minusta on vielä jossain määrin siedettävää sanoa niin kuin kohun aloittanut Savilahti: ”Rintaruokinta on ihanneoloissa paras ja luonnollinen tapa ravita vauvaa”. Kyllähän se järkeen käy, että ihmisen maito on ihmisen lapselle ensimmäinen vaihtoehto. Siis ainakin niin kauan, kun muistetaan, että korvikkeellakin kasvaa ihan kelpo lapsia.

Maidosta ravintona voidaan kiistellä. Fanaattisuuden puolelle menee se toinen perustelu rintaruokinnalle: kun se lapsi saa sitä kautta sitä vuorovaikutusta ja hellyyttä.

Tässä mielestäni mennään tahallisen loukkaamisen puolelle. Se pullosta lastaan ruokkivako sitten näitä ei osaa tarjota?

Imetys on usein loistava vuorovaikutustilanne. Onkohan se sitä edelleen, jos imettäminen on äidille jatkuvasti kivuliasta, ahdistavaa, esimerkiksi?

Ja onko se muka ainoa tapa olla lapsen lähellä? Suomessa pullostakin neuvotaan ruokkimaan sylissä.

Miksei kukaan muuten huomaa syyllistää minua siitä, etten ole vaivautunut opettelemaan vauvahierontaa? Sehän vasta luonteva tapa tarjota läheisyyttä on. Tai kehua siitä, että minusta on mukavaa laulaa lapselleni niin, että hän torkkuu olkapäätäni vasten? Näissä kun sentään molemmissa on kysymys tietoisesta valinnasta eikä ruumiini toiminnasta.

Tässä viimeisenä oli kappale, jossa kerroin, miten meillä poikasia ruokitaan. Otin sen pois ihan tahallani.

Sanotaan nyt vaikka niin, että lapsen ruokailuun on liittynyt välillä suurta turhautumista, ja välillä kirkkaita onnen hetkiä. Niin kuin muuten vanhemmuuteen yleensäkin.

2 kommenttia

  1. Bongasin linkkisi Project Maman blogista. Mietin pitkään kommentoisinko mitään, mutta kommentoin kuitenkin. Toivottavasti et loukkaannu imetysaktiivin vastauksesta.

    Olennaista on se, MITEN puhutaan. On olemassa tiettyjä faktoja jotka halki-poikki-pinoon -toteamuksina voivat kuulostaa todella tylyiltä eritoten, jos asia on jo valmiiksi herkkä. Tuo esimerkkisi perhevalmennuksen huolestunut äiti sai periaatteessa ihan oikean vastauksen, mutta th olisi voinut rauhoitella odottajaa sillä ettei hän ruokavaliollaan voi tehdä maidosta ”kelpaamatonta”, jos hän vain pyrkisi huolehtimaan omista syömisistään ja juomisistaan.

    Luulen, että osasyynä saarnaamisen puolelle lipsahtamisessa on se hurahdus. Sama ilmiö on näkyvissä esim. karppauksessa siinä mielessä, että ns. valon nähneet haluavat jakaa oman valaistumisensa kaikille muillekin, eivätkä siinä omassa onnen kuplassaan tule huomioineeksi sitä, miltä valistuksen vastaanottajasta tuntuu. Ja se julistaminen on kovin helppoa, olen siihen langennut itsekin monta kertaa, ja joka kerta jälkeenpäin on harmittanut. Toisaalta aiheesta keskustelemisen tekee hankalaksi se, että välillä tuntuu, ettei niitä ihan faktojakaan voi sanoa, kun sitten syyllistää. :/ Imetys ei missään tapauksessa ole mikään äitiyden mittari, mutta jotenkin se osuu niin koko äitinä olemisen ytimeen, että epäonnistuessaan siitä tulee äärimmäisen kipeä asia.


  2. Olen ihan samaa mieltä siitä, että nimenomaan tuo miten imetyksestä puhutaan on tärkeää. Arvostan myös suuresti niitä vapaaehtoisia, jotka jaksavat esimerkiksi päivystää imetystukipuhelimessa tai muuten vastata apua tarvitsevien kysymyksiin. Oletan, että on myös välillä turhauttavaa olla imetykseen kunnolla perehtynyt ammattilainen tai asiallista tietoa tarjoava vapaaehtoinen. Se hurahtaminen kun helposti tärvelee niin paljon.Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: