h1

Toistaitoinen äiti kiittää osaavaa isää

Touko 29, 2009

Tänään kiitämme: puolisoa. Moitimme: Yhteiskuntaa noin yleensä.

Poikamme on nyt kolmiviikkoinen, ja sen vanhemmat edelleen aloittelijoita. Tai äiti ainakin. Isälle isänä oleminen näyttää olevan luontevaa, helppoakin. Osansa on silläkin, että imettämättömällä osapuolella on etuja puolellaan, niin kuin nyt se, että pääsee yksin ulos asunnosta ja välillä töihin lepäämään, ehjemmistä yöunista puhumattakaan. Silti, olen todella tyytyväinen siihen, että asun toisen aikuisen ihmisen kanssa, jolla on sekä sydän että aivot kohdallaan. Kun yritin sitä kiitellä, se sanoi, että tämähän on ihan normaalia. Niin pitäisikin toki olla.

Tätä taustaa vasten tuntuu koko ajan merkillisemmältä se, miten ympäröivä maailma suhtautuu isyyteen. Sitä ei nähdä melkein ollenkaan.

Ihan totta. Äkkiseltään ihmisten mielipiteitä kuunnellessa voisi kuvitella, että perheissä isät ovat – siis parhaassa tapauksessa – äidin apulaisia. Perhe saa edelleen olla miehelle harrastus. Jos näin on, vikaa on varmasti miehessä itsessään, mutta toisinaan myös naisessa, joka ottaa mestaroivan roolin perheessä.  Ei kai se ihme ole, jos toinen ei mitään tee, jos toisen kykyihin ei ikinä luoteta.

Niitä pahimpia tapauksia voi toki jokainen varmaan luetella omasta tuttavapiiristään. Siis isiä, jotka käyttäytyvät yhtä vastuuttomasti kuin ylimääräinen, murrosikäinen lapsi perheessään. Tai jotka ovat aina poissa. Tai ovat väkivaltaisia tai alkoholisoituneita tai muuten vain luonnevikaisia.

Silti, jos olisin mies sieltä parhaasta päästä, olisin loukkaantunut sukupuoleni puolesta. Minusta on erikoista, kuinka yksinhuoltajat ovat edelleen lähes aina naisia ja tämänkaltaisia merkillisyyksiä tulee ilmi harva se päivä. En myöskäänt tajua, miten niinkin arkista asiaa kuin perhevapaiden jakamista pitää selitellä ihmisille jatkuvasti. Isyydelle on hankalampi saada tukea kuin äitiydelle.

Tiedän eläväni haavemaailmassa, kun kuvittelen, että valtaosa miehistä kuitenkin on tässä asiassa siitä parhaasta päästä, nykyään. Puolison lisäksi syytän tästä myös lapsuutta ja omaa isääni. Minulle selvisi aikanaan vasta koulussa, etteivät kaikkien isät vietä lastensa kanssa niin paljon aikaa kuin minun isäni vietti. Ehdin siis kasvaa kieroon, kuvittelemaan, että miehet yleensäkin ovat aktiivinen osa perhettään.

Kuvittelisin, että 70 – 80 -luvulla hyvänä isänä olemiselle on saanut vielä vähemmän tukea kuin nykyään.

Tämäkin on itse asiassa outoa. Käsityksemme perheestä on pikku hiljaa, onneksi, laajentunut ja muuttunut. Ainakaan minun sukupolvelleni perhe ei enää aikoihin ole merkinnyt pelkästään heteropariskunnan ja kahden lapsen yksikköä, vaan malleja on moneksi. Sellaiset asiat kuin vanhempien sukupuoli tai se kuka on kenellekin biologisessa mielessä sukua eivät enää niin paljoa vaikuta perheen määritelmään. Siksi tuntuukin kummalta, että suhtautuminen isyyteen muuttuu niin hitaasti. Jos kerran käsityksemme jostain niin konservatiivisesta ja turvallisuushakuisesta asiasta kuin perhe voi muuttua, miksi käsityksemme isyydestä junnaa paikallaan?

(Huh, onpa muuten tullut näköjään kirjoitettua pelkästään lapsiasiaa viime aikoina. Ei toki ihmekään, mutta seuraavalla kerralla lupaan puhua jostain ihan muusta ihan vain aivojeni tuulettamiseksi. Siis sikäli kuin ne eivät ole vielä ihan kokonaan sulaneet.)

Mainokset

One comment

  1. Kyllä se isä on minuakin hämmästyttänyt: heti se tuntui, mokoma, niin valmiilta ja varmalta. Mutta sepä onkin minun paras vävyni.
    Ei se rakkain tyttärenikään oikeasti mikään aloittelija tunnu olevan: se, että ei ole rutiinia, ei ole paha, lasta ei todella voi hoitaa toisella kädellä ja huomio muualla.
    Jaksakaa myös ne vaikeat hetket, ties vaikka kasvattaisitte yhtä ihanan lapsen kuin minä sain (aikaan?) – emmeet ovat hyvät.Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: