h1

Poissaoleva ei ole vastuussa, eihän?

maaliskuu 5, 2009

Olen tässä tänään yrittänyt opetella ymmärtämään mikä on tilanteen vaatima realiteetti  ja mikä ei, lukemalla Ville Niinistöä.

Koska olen vähän yksinkertainen, en vain tajua vaikka miten yrittäisin.

Minulle tulee nimittäin päällimmäisenä tästä Lex Nokia -sotkusta mieleen lähinnä uskon loppuminen demokratiaan, tai ainakin sen nykyiseen versioon.  Ja ei, en siis tarkoita varsinaista äänestystulosta, vaan seliteltyjen ja selittämättömien poissaolojen määrää, ja myös sitä miten ja miksi toisissa puolueissa rivit on kyetty pitämään niin yhtenäisinä.

Sen verran tajuan, että ryhmäkuri on aina kotimaisessa politiikassa keskeisessä roolissa ja menestys politiikassa epäilemättä edellyttää, että asioita ajatellaan vain yhden poliittisen kiistan ratkaisua pidemmälle. Sitä sen sijaan en ihan pysty oivaltamaan, että äänestäminen sekä oman että puolueen linjan mukaisesti olisi pelkästään ”tuloksetonta protestointia”.

Jotenkin olen vain niin naiivi, että kuvittelisin että niiden omien periaatteiden puolustaminen olisi toivottomassakin tilanteessa suoraselkäistä. Tai että edustuksellisessa demokratiassa olisi sentään jotain muitakin vaihtoehtoja kuin pakoilu.

Ehkä sitten ei. Ehkä edustajiemme kuitenkin sopisi miettiä sitäkin, millainen viesti tuollaisesta käytöksestä äänestäjille lähtee. Että kun et kykene vaikuttamaan asioihin mielesi mukaisesti, paras tapa toimia on jättää äänestämättä?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: