h1

Ekohörhöt käärivät lapsesi harsoon

joulukuu 9, 2008

Kelassa ovat menneet päättämään, että äitiyspakkauksessa on jatkossa tarjolla vain kestovaippoja, toki niitäkin vain näytteeksi. Kertakäyttöiset mallit sen sijaan poistetaan, koska kansalaisia halutaan kannustaa entistä ekologisempiin valintoihin.

Päätös on hyvä. Kestovaippa on  useimmille tuoreille vanhemmille kertakäyttöistä vieraampi esine. Vaippavalmistajilta alkaa ymmärtääkseni joka tapauksessa tippua suoramarkkinointia ja näytepakkauksia  lähellä laskettua aikaa. Viranomaisten ei siksi minusta ole tarpeellista alkaa vaippafirmojen markkinointiavuksi. Näytteitähän ne äitiyspakkauksessa mukana olevat vaipat joka tapauksessa ovat, suurimman osan vaipoista jokainen joutuu hankkimaan itse. Vuoden 2008 pakkauksessa vastasyntyneelle sopivia kertakäyttövaippoja on neljä, vähän isompia yksitoista. Että kyllähän tuossa reilu yksi päivä valtion tukemaa vaippahuoltoa häviää, jos nuo poistetaan.

En olisi taas ilman internetiä tullut edes ajatelleeksi, että päätös tällaisenaan uhkaa vallitsevaa yhteiskuntajärjestystä tai ainakin kaikkien tervejärkisten pikkulasten vanhempien mielenrauhaa. Näköjään tästäkin pitäisi osata suuttua.

Fanaattisimmat arvelevat, että Kela harjoittaa tässä nyt poliittista propagandaa.  Aikovat selvästi tällä päätöksellään pakottaa kaikki vanhemmat harsoja taittelemaan. Viherpiiperrystä, hyi.

Meidän tulokkaalla on tarkoitus kokeilla kestovaippoja. Jos pesuruljanssi osoittautuu liian työlääksi tai sopivaa vaippamallia ei tahdo löytyä, suunnitelmaa muutetaan. Kertakäyttöiset vaipat eivät muutenkaan ole totaalikiellossa. Aivan varmasti tulee matkoja, vieraampia hoitajia tai sairastuspäiviä, jolloin niillekin tulee tarvetta.

Silti toivon, että kestovaippailu enimmäkseen onnistuu. Osittain siksi, että 5000 käytettyä vaippaa tuntuu melkoiselta vuorelta kuskattavaksi kaatopaikalle ihan vain meidän taloudesta. Ja kertakäyttövaipan ympäristökuormitus kokonaisuudessaan on toki moninkertainen, kestoversio jää siitä vain noin kolmannekseen vaikka pesuaineet, tarvittava sähkö ja vesi otettaisiin huomioon. Ja rahaakin kyllä säästyisi mukava summa. Ympäristösyntejä toki teemme muuten silti edelleen, kun talouteen on tulossa kuivuri pyykille.

Tärkein syy kestoiluun on kuitenkin ihan tunnepohjainen niin kuin meillä ituhipeillä aina. Olen vaihtanut omat kuukautissiteeni ajat sitten kuukuppiin. Vaihto auttoi tajuamaan miten inhottavalta siteet oikeastaan ihoa vasten tuntuvat. Miksi siis haluaisin väkisin kääriä lapseni takapuolen vielä paksumpaan muoviin kuin omani?

Kelan päätöksestä kuitenkaan tuskin kannattaa huolestua kertakäyttöisten vaippojenkaan ystävän. Päätös kun ei tarkoita sitä, että peruspampersit tulevaisuudessakaan olisivat kiellettyjä. Eikä niiden myyntikään varmaan merkittävästi vähene ihan lähivuosina, tekivät viranomaiset mitä tahansa.

Mainokset

One comment

  1. […] Valpurilla on vaippa-asiaa: “Kelassa ovat menneet päättämään, että äitiyspakkauksessa on jatkossa tarjolla vain kestovaippoja, toki niitäkin vain näytteeksi. Kertakäyttöiset mallit sen sijaan poistetaan, koska kansalaisia halutaan kannustaa entistä ekologisempiin valintoihin. […]Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: