h1

Kehno eko-omatunto

marraskuu 16, 2008

Tunnen itseni syntiseksi, koska eteisessämme seisoo yksinäinen suihkuseinä, matkalla kaatopaikalle.

Seinä on eteisessä, koska kylpyhuoneessamme on parhaillaan meneillään mullistus, käytännöllisyys-, turvallisuus-, pyykinpesu- ja rumuudentorjuntasyistä tehty miniremontti. Yksinäisellä seinällä ei ole käyttöä, koska mullistus vaatii kunnollisen suihkukaapin asentamista. Se odottaa jo paketissa pääsyään uudelle paikalle.

Silti tuntuu jotenkin pahalta heittää pois täysin ehjää tavaraa. Käytettyä suihkuseinää ei ainakaan minun tietääkseni voi mitenkään järkevästi kierrättää uudelle omistajalle, kuka nyt sellaista jonkun toisen jäljiltä huolisi. Tuskin sille mitään muuta paikkaa keksitään kuin puolison työpaikan eli rakennustyömaan roskalava.

On oikeastaan kummallista, että juuri suihkuseinä herättää syyllisyyden. Uusi kaappi on todella meille tarpeellinen ostos, moneen kertaan harkittu. Ja teen varmasti melkein päivittäin monia paljon tolkuttomampia ratkaisuja, ympäristön kannalta. Ehkä vika onkin siinä; seinä on esineenä niin suuri että sitä ei voi olla näkemättä joka kerta kun kävelee eteisen läpi. Ja jotenkin se muistuttaa siitä, että kaikki valintani eivät ole aina ihan fiksuja.

Minä olen nimittäin jo vuosia uskotellut itselleni, että olen ympäristöasioissa jotenkin fiksusti käyttäytyvä eläin. Tihrustan tuoteselosteita ja valmistajien nimiä ruokakaupassa, kierrätän kiltisti. Koetan ostaa mahdollisimman vähän turhia pakkauksia, vaikka unohdankin kankaisen kauppakassin kotiin ihan jatkuvasti. Autoilen harvoin, mutta lähinnä siksi että työmatkani ja useimmat kulkemiseni onnistuvat paljon helpommin julkisilla kulkuneuvoilla. Hyödynnän kiltisti uunin jälkilämmön, käytän hammasmukia.

Suihkuseinä jotenkin muistuttaa liikaa siitä, että kaikki tällainen on pohjimmiltaan melkoista näpertelyä. Tavallisena länsimaisena kuluttajana tuotan joka tapauksessa jatkuvasti tolkuttomia määriä jätettä ja päästöjä.

Suihkuseinä on luonnollisesti vain jäävuoren huippu. Vesirajan alapuolella kelluu paljon arkisempia ja turhempia ostopäätöksiä. Ei paljoa lämmitä jos ostaakin tottelevaisesti luomutomaatteja, kun ostaa niitä keskellä talvea ja unohtaa ne sitten jääkaapin perälle mätänemään rauhassa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: