h1

Hakatut vaimot ja vauvat

lokakuu 30, 2008

Miksi en ikinä opi? Kun kyse on itseä järkyttävistä asioista, ei pitäisi juuttua lukemaan keskusteluketjua.

Uutisessa on siis kyse siitä, miten vauvoihin kohdistuvaan väkivaltaan ei edelleenkään pystytä puuttumaan, vaan se jää  yleensä piiloon. Keskusteluketjussa puolestaan on kyse siitä, miten Suomessa on vallassa feministien salaliitto. Logiikka menee osapuilleen niin, että kun on kerran aivan pieniin lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa, tekijänä usein nainen, ei saisi enää puhua puolisoon kohdistuvasta väkivallasta, tekijänä usein mies. Kun naiset osaavat olla kusipäitä, ei saisi sanoa, että miehetkin osaavat.

Oikeutettua syytä oman lapsen tai puolison pahoinpitelylle ei tietenkään ole.  Silti paras keino raakuuden ehkäisemiseksi on yrittää ymmärtää mikä tekee raakuuden mahdolliseksi. Siksi pitää olla lupa kysyä, miksi väkivalta on joskus niin vahvasti sukupuolittunutta.

Pitää siis miettiä, miksi puolisoaan pieksee useimmiten mies ja miksi kodin ulkopuolella miestä lyö useimmiten toinen mies. Miksi vankilaan asti päätyneet väkivaltarikolliset ovat niin harvoin naisia? Aikuisen ihmisen luulisi ymmärtävän, ettei tämä ole sama asia kuin se, että kaikkien miesten tulisi muka kokea kollektiivista syyllisyyttä joidenkin miesten luonnevikaisuudesta. Edes se kuuluisa feministisalaliitto ei sentään taida vaatia mitään niin älytöntä. Sukupuolittumisesta pitäisi kuitenkin pystyä puhumaan, jos haluamme edes jollain tasolla tajuta miksi. Miksi perheväkivaltatilastot Suomesta ovat edelleen niin synkkiä? Mikä meissä on vikana, yhteiskuntana, siis meissä kaikissa?

Kaikissa ihmisissä on potentiaalia äärimmäiseen pahuuteen. Suurin osa tavallisista suomalaisista miehistä elää koko ikänsä turvautumatta ikinä fyysiseen väkivaltaan – niin kuin suurin osa naisistakin. Silti tai juuri siksi pitäisi pystyä puhumaan siitä, miksi joillekin miehille se on ainoa keino ratkaista hankalat tilanteet. Millaisia ihanteita me pienille pojille edelleen opetamme? Pidä puolesi, tappele reilusti, älä pillitä tai ole nynny.

Tietenkin tämä sukupuolittumisen näkeminen tarkoittaa myös, että pitäisi miettiä millaiset taustatekijät oikeasti saavat tuoreen äidin lyömään parikuisen vauvan päätä toistuvasti betoniseinään. Vaikka lapsiaan hakkaavat myös isät, tämä ei saa estää kysymästä niitä ikäviä kysymyksiä myös äidin kohdalla. Tai miksi väkivalta teinityttöjen kesken on kasvussa? Yhden vääryyden tunnustaminen ei tarkoita sitä että sopisi sulkea silmät muilta vääryyksiltä.

Jotenkin silti tulen vihaiseksi joka kerta, kun törmään näihin salaliittoteorioihin. Jokseenkin mitä tahansa sopii verkossa käyttää verukkeena sille, että pääsee taas vaahtoamaan kuvitteellisesta ja suuresta sukupuolten välisestä sodasta. Alkuperäinen asia unohtuu ja hautautuu kiihkoilun alle. Mitä kiusallista ajatusta tällä oikein yritetään pakoilla?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: